Livsdesign, mål och mening

Söderhamn 21 februari 2020

Ett begrepp som hakade fast hos mig var när jag lyssnade på en podd där en fotograf och klättrare lite i förbigående använde ordet life design för att beskriva hur han ordnat sitt liv. För hans del var det att bo nära naturen, ofta göra fotoexpeditioner, umgås med kreativa människor och att vara i rörelse och få upp pulsen minst 2 timmar varje dag. Livsdesign är att genom medvetna val, på olika sätt arrangera sin miljö och sina livsomständigheter på sätt som skapar förutsättningar för ett liv du mår bra i och trivs med.

Jag vet från min utbildning hur viktig kontexten är för vårt beteende, våra tankar och vårt mående. Jag vet hur viktigt det är att leva i samklang med våra värderingar och med våra behov för att må bra. Där både våra gemensamma mänskliga behov och våra mer individuella behov är viktiga. Forskning om Blue Zones, dvs områden i världen där människor blir äldre och friskare än genomsnittet, har visat att vi mår bra och lever längre om vi äter oprocessade livsmedel, lever i en miljö nära naturen och i bergsmiljöer, där rörelse är en ständigt återkommande del av vår vardag, vi har täta sociala nätverk, vi kan varva ner en stund varje dag och vi har en stark känsla av mening – något som får att vilja kliva upp och ta itu med dagen.

Forskning runt miljöpsykologi och runt miljö och hälsa har påvisat att vi i genomsnitt lever längre och mår bättre om vi befinner oss närmare hav, sjöar eller floder och om vi har enkel tillgång till natur och skogar. Från socialpsykologin vet vi att vi påverkas extremt mycket av vilka vänner vi har och vilka människor som finns i vår omgivning.

I en TV-serie på SVT kunde vi tidigare följa Kalle och Britas sex liv när de åkte runt och provade olika sätt att leva hos par som valt att designa sina liv på sätt som avviker från normen. Där fanns ett par som hade allt de ägde på sina cyklar. De cyklade genom Europa och tältade efter vägen. Ett annat par levde i en ombyggd van och letade upp olika surf spots där de stannade ett tag och surfade. På vintern jobbade de ihop pengar.

Det är så lätt att bara leva på, göra som alla andra. Gå i skolan, växa upp, börja arbeta, bli ett par, få barn, jobba på, köpa saker, boende, bilar och resor. Låna pengar och binda upp oss. Vara tvungna att jobba för att upprätthålla livsstilen och låsa våra liv vid att det ska vara så.

Men kanske kan vi, trots att vi redan gått i konsumtionsfällan, designa våra liv för lite mer mening.

Rutiner och strukturer hjälper oss att förenkla livet. Designar vi vår tillvaro väl, kan vi må ganska bra i våra strukturer. Strukturer och vanor kan även bli begränsande och göra att vi inte utvecklas. Ett sätt kan vara att bygga in variation i våra rutiner, som när jag och min fru Lotta gjorde våra 100 vardagsäventyr under två år. Då var det självklart att vi skulle hitta på nya saker varje vecka. Ett mål som innefattar nya upplevelser kan ses som ett slags tillfällig livsdesign. Att sätta nya mål med viss kontinuitet kan vara ett sätt att fortsätta utvecklas och uppleva mera.

I boken ”The happiness of pursuit”, beskriver Chris Guillebeau hur kampen för att uppnå ett mål kan ge livet mening och göra det rikare. Han satte själv som mål att besöka alla världens länder och upptäckte på köpet hur många andra människor hittade mening genom sina egna mål. Målen behöver inte vara gigantiska, de ändå tillföra tillvaron upplevelser och mening. Ett par vi känner besöker övernattningsstugor runt om i Sverige på helgerna, ett annat par tältar en gång per månad året runt och ett tredje par badade ute 100 dagar i sträck. Just nu har jag ett eget mål att springa till eller från jobbet minst 2 dagar per vecka. Alla mål som kräver något av dig ger samtidigt något tillbaka. Att springa till jobbet ger oftast en bra start på dagen för mig.

På vilket sätt kan du designa ditt liv? Kanske med hjälp av spännande mål, kanske bort lite från normen, för att göra ditt liv lite rikare på upplevelser och eudamoniskt välbefinnande snarare än hedonistiskt välbefinnande. Dvs hur kan du leva ett liv som känns mer meningsfullt, spännande och utvecklande snarare än bekvämt och njutningsfullt?

?

Lev nu, dö sen!

2 thoughts on “Livsdesign, mål och mening”

  1. Mary-Ann Engman Andersson

    Inspirerad av det jag nyss läst, tack!
    Har några små mål men behöver komma vidare i ett större mål angående framtid & boende. Skriva ner mina mål blir en början..

    1. Avatar photo
      Mikael Malmberg

      Tack 🙂 ja det låter som en bra idé. Brukar vara bra att börja med målen och bryta ner dem i en plan i små konkreta steg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *