Att springa din första ultra

2 oktober 2018

I samband med anmälningarna till vårt ultraevenemang Stenö Ultratrail fick vi en fråga från en deltagare vad hon ska tänka på inför sin första ultra.

Jag tänkte då att jag borde kunna svara på det. Inte för att jag är någon ultraexpert, men jag har vid det här laget sprungit 18 lopp som är längre än maraton och framförallt reflekterat mycket runt mitt långlöpande. Jag ska försöka att utifrån mitt perspektiv svara någorlunda kort på frågan. Inför just Stenö Ultratrail som är ett helt självsupportat traillopp blir det några extra saker att tänka på som jag tar med här.

Det första är såklart att träna på lite annorlunda sätt än vanligt, mer loppspecifikt. Spring lite längre och lite långsammare. Fokusera mer på hur länge du ska springa än på hur långt du ska springa. Var gärna ute något riktigt lugnt pass som är drygt hälften av tiden du tror att ditt lopp tar, typ 4 timmar om loppet tar 7 timmar. Testa energin du tänkt fylla på med inför loppet. Spring med den löparrygga, den utrustning och den mängd vätska och energi du tänkt ha med dig, eller motsvarande vikt, för att vänja kroppen vid den extra påfrestning det innebär att ha några kilo extra på ryggen. Stenöultran innehåller stora delar teknisk terräng, startar tidigt på morgonen i mörker och går i slutet av oktober då vädret ofta kan vara utmanande. Spring mycket i tuff terräng, öva på att springa i skogen med pannlampa, spring tidigt på morgonen och spring i dåligt väder.

Även om ett ultralopp är en fysisk prestation är det lika mycket en mental prestation. Dina mentala förberedelser och din mentala inställning är avgörande för att du ska klara ett ultralopp.

Kom då ihåg att all träning du gör före loppet är lika mycket en del av de fysiska förberedelserna som det är en del av de mentala förberedelserna. Genom att träna på det du ska göra i alla delar blir du också förberedd mentalt på dessa delar.

En viktig aspekt av de mentala förberedelserna kan vara att göra klart för dig varför du vill genomföra en ultra. Vad är det som driver dig att utsätta dig för den typ av påfrestning som ett ultralopp innebär? För mig handlar det bl. a. om att få känna starka känslor och något som ger starka kontraster mot vardagens utmaningar. Att uppleva naturen mer på naturens villkor och att få dela det med andra. Ett lopp ger mig ofta en extra drivkraft som hjälper mig att få testa mina gränser och ibland få uppleva att flytta mina gränser. Varje ultra hör för mig också ihop med mina drömmar om fortsatta ultralopp. Att få fortsätta flytta gränser och få nya starka upplevelser.

Viktiga saker att ha med dig är att ha ett eller flera mål med loppet. Målen kan gärna knyta an till dina varför. Exempelvis:

att komma i mål, kanske så småningom även en målhierarki knutet till olika tidsmål
att uppleva så mycket som möjligt på vägen
att ta emot support och supporta – din tävlingspartner, kompis eller någon du träffar efter banan
att få känna mer trötthet och smärta än tidigare och kunna acceptera det och fortsätta loppet – dvs att flytta dina gränser
att se svårigheter på vägen som utmaningar och en del av äventyret
att lära dig något av loppet
att känna glädje – ta till vara de ögonblick av glädje som bjuds under loppet och de känslor du kan uppleva efter din prestation

De sista dagarna inför loppet kan det vara bra att ge dig själv möjligheten att få fokusera mera på den kommande prestationen. Jag brukar gå in i ett mentalt tillstånd där jag blir mer och mer fokuserad på uppgiften och förbereder mig på utmaningen jag har framför mig. Om jag har möjlighet försöker jag lägga mig tidigare, rensa upp bland krav och stressorer och går in i lite av en ultrabubbla där jag försöker hitta ett slags lugn och fokuserad närvaro. Det är långt ifrån alltid det lyckas, men det känns som en ambition som ändå hjälper mig en aning.

Tips under själva loppet och då särskilt Stenöultran. Lyft blicken, dels för att ha koll på vart ni är och inte missa snitslar som kan signalera att ni ska svänga av på en stig, dels för att uppleva omgivningarna. Kolla in kartan då och då för att orientera er på banan. Under loppet kan det vara bra att gå lite då och då, och samtidigt passa på att dricka och kanske äta något. Satsa gärna på att göra loppet till en social upplevelse, prata med tävlingspartners och andra deltagare. Ta av och på klädlager efter väderförutsättningarna, det är ett långt lopp så temperatur och väder hinner variera under dagen. Stenö Ultratrail är inget enkelt lopp att börja med, men om ni tar det lugnt och fokuserar på att få en både tuff och fin upplevelse av en lång dag i skogen, har ni stora möjligheter att få just det. Inför din första ultra gäller det ofta att våga ta nästa steg, ett steg som ibland är ett hopp, ibland ett glädjeskutt.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *