En droppe lycka!
Sandarne 14 februari 2023
För drygt 7 år sedan började jag och Lotta att allt oftare vinterbada vid iskanten i yttre skärgården och sedan i en isvak i inre skärgården, delvis inspirerade av att vi börjat vintersimma med våtdräkt i havet som en del av våra vardagsäventyr.
Vi kunde snabbt konstatera att vinterbad både med och utan våtdräkt gav en otroligt stark upplevelse med en positiv känsla i hela kroppen. Snart blev det en vana att då och då på helgerna kapa ett hål i isen och ta ett dopp, för att sedan snabbt klä på oss och sedan springa med någon slags endorfinrus över isen hem.
För att få till av vinterbad krävs det ibland lite förberedelser om ni inte har tillgång till en isvak eller öppet hav. Nu har jag sett att det finns stora issågar att köpa som i kombination med en isborr löser problemet.
När vi började vinterbada använde jag en gammal motorsåg till att såga hål i isen. På havet, där vattenståndet ofta varierar, bildas nästan alltid flera lager is. Ibland blir det två lager, ibland till och med tre lager. Först sågade jag upp det första islagret med motorsågen. När det var dubbelis, kunde det finnas någon decimeter vatten under, då högg vi oss igenom det lagret med yxa, så vattnet skvätte. När det var som krångligast var det tre lager is, där även det sista islagret såklart låg under vatten. Då använde vi en isbill att hugga oss igenom med för att nå ner. En isbill är som en slags ishacka med ett långt träskaft.
Vi har ungefär 1 km hemifrån till bryggorna vid Stenö havsbad, där kan det ibland kan vara väldigt vackert att vinterbada när eftermiddagssolen skiner på isen över viken. Vanligtvis springer vi dit och har på oss varsin ryggsäck med badlakan och ombyte. Jag tycker det funkar bäst att behålla ullstrumpor och mössa på när jag klättrar ner på stegen för att doppa mig, åtminstone om det är riktigt kallt, då är det även skönt att ha en liten handduk att stå på när man byter om.
De senaste åren har Stenö havsbad ordnat en liten vattenpump vid bastubryggan som håller isvaken öppen hela vintern, vilket gör badandet mycket enklare. Kanske blir det lite mindre givande, eftersom engagemanget som krävdes förr gjorde vinterbadandet lite extra exklusivt.
I helgen åkte vi långfärdsskridskor i Stenöfjärden. Isen har varit fantastiskt fin på havet de senaste två veckorna och långfärdsskridskor åker man inte när man vill, det åker man när det finns fina isar. När vi var på hemväg med skridskorna sa Lotta att vi kan svänga in och ta ett isbad vid bastubryggan i Stenö. Min svarsreflex blev att jag inte ville, att det var för krångligt och jobbigt. Jag hittade alla möjliga argument som att vi inte hade handdukar och badkläder med oss och att vi skulle få åka skridskor med halvblöta strumpor och underställ hem, att vi skulle bli kalla. Som tur var lyckades jag få lite perspektiv på mitt negativa svar och insåg att det svaret inte låg i linje med mina värderingar. Att jag missade möjligheten till en fin upplevelse, något som stack ut och var lite extra minnesvärt, bara för att jag var bekväm. Om det är något jag vill stå för, är det att våga välja det obekväma, kontrasterna i livet är vad som skapar känslor och upplevelser, som gör livet rikare.
Resultatet blev att vi stannade till, plockade av vår utrustning och flera lager kläder, badade, lufttorkade en stund, klädde oss lite halvblöta, åkte hem en aning frusna men lyckliga, överens om att vi faktiskt fått ett enkelt litet minnesvärt vardagsäventyr på köpet.
Vinterbad, bastubad, och kombinationen av de båda är för vissa en lång tradition och starkt förknippat med hälsa och välbefinnande, särskilt i de nordiska länderna och kanske allra mest i Finland.
I en översiktsartikel från 2014 har Mooventhan och Nievithita sammanställt forskning om effekter av hydroterapi, dvs kallt och varmt vatten, is och ångbad osv. De rapporterar bl. a. att regelbundna vinterbad minskar självskattade poäng som indikerar anspänning, utmattning, minnesproblem och negativa sinnestillstånd och ju fler bad desto lägre poäng, dvs desto mindre stressymptom rapporterades. Vinterbad ökade även poäng på vitalitet, minskade smärta och ökade generellt välbefinnande. Exponering för kallt vatten aktiverar stressystemet, dels utsöndras beta-endorfiner som ger ett lyckorus, smärtlindrar och aktiverar immunförsvaret, dels ökar noradrenalinnivåer i blodet och i hjärnans synapser.
Noradrenalin driver på stressystemet och gör kropp och hjärna alert och beredd. Eftersom det här är en snabb påfrestning som snabbt försvinner, fungerar det som med träning, att stressystemet först aktiveras, för sedan avaktiveras till en lägre nivå än före. Dessutom finns en långsiktig träningseffekt där stressystemet blir tåligare, både för vinterbad och andra påfrestningar, precis som det påvisats vid fysisk aktivitet.
Jag kan se många fördelar med vinterbad, som att vi får en stark naturupplevelse, närvaron blir ofta total eftersom kylan mer eller mindre tvingar oss att vara medveten i stunden och släppa alla tankar som handlar om grubbel, krav, måsten och oro. Vinterbad är en slags kortvarig positiv stress, som ökar motståndskraft mot långvarig stress, återhämtning, närvaro, välbefinnande och tilltro till oss själva. För mig ger det en mental och fysisk kick, en påtaglig närvaroupplevelse som ofta blir en av den veckans bästa stunder – en droppe lycka!