Sandarne 2 juli 2020
För några år sedan gjorde jag och Lotta 100 vardagsäventyr. Ett gemensamt projekt där vi hittade på 100 olika utflykter och aktiviteter, ca en gång per vecka under två års tid. Vi började med 50 äventyr på ett år och efter det första året var vi helt överens om att aktiviteterna gav sånt mervärde till livet att vi ville fortsätta ett år till.
Idén med vardagsäventyren var inspirerad från olika håll. Jag hade nyss läst Micael Dahléns bok Kaosologi, där han testar 50 olika vanor på ett år. Ett av begreppen han myntar i boken är livssudd, dagarna som vi inte minns där allt flyter ihop i en suddig röra. Om vi istället gör lite speciella saker i vår vardag blir dagarna mer minnesvärda och vi får något att hänga upp dem kring. En klyscha är att “livet är dagarna du minns” och som med många klyschor finns där en del visdom.
Den andra inspirationskällan var en intervju i äventyrspodden Husky med Louise Östberg som gjort 365 äventyr på ett år. Hennes idé var att många små äventyr tillsammans blir en stor upplevelse. Att det går att göra något stort utan att t ex behöva vara ledig 6 månader och bestiga ett berg i Himalaya eller skida till Sydpolen.
Vi gjorde vår egen definition där vi tillsammans skulle göra något varje vecka i ett år som kändes lite nytt eller spännande för minst en av oss. Helst i naturen och gärna en aning krävande. Det blev till slut 100 vardagsäventyr under två år. En period som förde oss närmare varandra och gjorde livet mer intressant och spännande. Vi planerade tillsammans och hade alltid något att se fram mot. Oftast gjorde vi det bara vi två och då och då hade vi kompisar med oss. Det blev definitivt två minnesvärda år.
Efter vardagsäventyren köpte vi en fjällstuga, för att komma ännu lite närmare naturen och oftare få uppleva en annan typ av natur. Vi bestämde att det var ett test, för att se om vi utnyttjade stugan och fick ut det vi hoppades på. Sedan dess har vi i betydligt större utsträckning börjat utforska och uppleva fjällen året om, på ett helt annat sätt än tidigare, då vi mer sporadiskt fjällvandrade eller åkte utför. Nu går vi på tur året om med löparskor, kängor, snöskor, turskidor eller toppturskidor. Räknar vi toppar vi tagit oss upp på, har vi på drygt två år hunnit med 22 olika toppar utan att på något sätt stressa. Oftast blir det ändå en tur till kända sjöar och toppar. Naturen skiftar karaktär hela tiden och en topptur blir ändå inte den andra lik.
I år har vi både pga Coronaregler och arbetssituationen fått lite mindre möjlighet att åka till fjällen. Vi bestämde oss därför att göra en liten miniutmaning. De senaste åren har vi badat och simmat ofta, på många olika ställen och alla säsonger. Alla våra bad har verkligen givit oss mersmak. Vi har dessutom flera i vår omgivning som engagerat sig i roliga mål i naturen.
En badutmaning med 30 bad på olika platser i juni, kändes som något som kunde ge många fina naturupplevelser. Vi gjorde det lite enkelt för oss, och bestämde att det OK att bada på ställen vi badat förut, främst för att få ihop vardagen de kvällar vi inte hade tid att dra iväg flera mil. Vi hade ändå ambitionen att hinna med så många helt nya ställen som möjligt utan att göra vardagen för svår.
Först gjorde vi en lista med möjliga badplatser sen som vi sedan fyllde på undan för undan. Vi tänkte även att baden fick bli en blandning av olika aktiviteter och miljöer. Det blev långsimningar i öppet vatten, som ibland var riktigt blåsiga, korta bad i kalla forsar, fina simningar i ljumma tjärnar och insjöar och några swimrun i lite mer otillgängliga insjöar och skogstjärnar. Allt för att få det att funka i vardagen och ändå göra det omväxlande. Vi har paddlat, vandrat, sprungit, cyklat och åkt bil till badplatserna. Många gånger har vi tagit med oss mat och ätit på plats innan vi badat, oftast efter arbetsdagen. Eftersom vädret varit så oerhört gynnsamt i juni i år har det varit riktigt enkelt. Sämre väder skulle såklart gjort det tuffare, men kanske minst lika minnesvärt.
Grejen är att sätta ett stimulerande mål och sedan fokusera på att göra det så kul på vägen som möjligt. Ta ett litet steg i taget och se till att “show up”. Att veta vart vi är på väg, att målet ger riktning och att vägen dit är viktigast. Här och nu är det att göra träningspasset, läsa på till tentan, öva på instrumentet eller måla en vägg i taget. Det är samma sak, mål hjälper oss att prioritera och rikta energin. Ska vi ha nytta av långsiktiga mål behöver vi se till att det på något sätt blir belönande efter vägen och att det är i linje med hur vi vill leva. För oss har det varit att uppskatta att göra saker tillsammans, uppleva naturen, prata om upplevelserna, ta foton, titta, minnas, skriva – allt som förstärker känslan av att vilja göra och uppleva mer.
De mest minnesvärda baden vi har enats om:
#1 Stenbrottet utanför Holmsveden
#7 Cykeltur med våra kompisar till Tannsjön i Trönö, lagade mat på plats i skogen.
#4 Vid gamla brofästet Ljusnan, i Ljusne
#12 Topptur Digerhogna med bad i fjällbäck
#15 Surfski till Branthälls badstrand
#16 Vallviks Havsbad
#19 Midsommarsim runt Stålnässkäret
#25 Surfski till Olsåkersudden, badade och drack vin i kvällssolen vid klipporna
#27 Havsbad i styv kuling med kompisar vid klipporna nedanför Agö fyr
Bada mer! Lev nu!
Lista på alla 30 baden
1. Stenbrottet Holmsveden.
2. Bocksjön, Kyrkbyn, Mohed..
3. Storsjön, Sandarne, swimrun.
4. Brofästet, Ljusnan, Ljusne.
5. Marmen, Askestabadet.
6. Lillålsjön, Ljusne, Swimrun.
7. Tannsjön, Trönö, gravelbike med Afaf och Per-Erik.
8. Färsjön, Söderhamn.
9. Slottsparken, Axmar.
10. Löten, Sandarne, Open Water simning på hemmaplan.
11. Kölströmmen, Ljusnan, Färila.
12. Fjällbäck på väg från topptur Digerhogna, Lofsdalen.
13. Ruttjärn, Lofsdalen.
14. Orbaden, Arbrå.
15. Branthälls badplats, paddling surfski, med Afaf och Per-Erik.
16. Vallviks Havsbad.
17. Källviks Havsbad.
18. Dammsjön, Sandarne, swimrun.
19. Midsommarsimning runt Stålnäskäret, open water simning.
20. Stortjärn, Stålnäs, swimrun.
21. Marmen, Skäret, nedanför Lötgärdet.
22. Järsjön, Trönö.
23. Storsands Havsbad, Stålnäs.
24. Pipsjön, Sandarne, gravelbike runt Lövskär.
25. Olsåkersudden, surfski, mat och vin i kvällssolen på klipporna.
26. Sågverkstrampet, Långrör, Sandarne.
27. Agö Fyr, vid klipporna, med Afaf, Per-Erik, Erika och Christer. Styv kuling och stora vågor. En riktig kick.
28. Ormsand, Agön, swimrun. Samma sällskap som ovan, kuul!
29. Gussisjön, Sandarne, swimrun.
30. Sälstenarna, Stålnäs, surfski.
Simtur vid stenbrottet i Holmsveden
Dyk från klipporna i Olsåker
#25. Njuter av kvällssolen vid Olsåkersudden
#28. Swimrun Ormsand, Agön.
#30. Sälspaningsbad utanför Stålnäs.
Paddling vi sälstenarna
Full fart till badet längst ute på Agön
#27. Vilt bad vid Agö Fyr.
Agöfyr i bakgrunden
Skostorlek 37 i Storsjön
Paddling vid sälstenarna
#24. Cykeltur och bad i en varm omfamning av Pipsjön.
#24. Cykeltur och bad i en varm omfamning av Pipsjön.
#24. Plums i Pipsjön.
Lite simning vid Askestabadet
Fint väder vid Stortjärn.
Dags för Swimrun i Stortjärn.
Bad vid Brofästet i Ljusen
Inte så varmt i vattnet vid brofästet i Ljusnan
Med Bron i bakgrunden vid Ljusnan
lite blåsigt bad vid Tannsjön
Testar att simma i Tannsjön.
Fin kväll vid Branthäll
Långsimning runt Stålnäs med paus på Henrys Hälla.
#29. Swimrun Storgussisjön.
Axmarbruk
Swimrun vid lill ålsjön.
Simstarten vid Stortjärn
Lite vågsimning i Stålnäs
Blixtbadning vid Bocksjön.
Cyeltur till Tannsjön.
Axmar slottspark
På väg ner för klipporna till Ruttjärn.
Lagom temperatur i fjällbäcken vid Digerhågna.
Varmt kvällsdopp i Pipsjön.
surfski till Olsåker för bad.
Utsikt från gamla fyren.
Bad på rad vid Agöfyren.
Första badet var vid Stenbrottet i Holmsveden.
Efter löptur o klättring så hittade vi Ruttjärn att ta ett dopp i.
Fin kväll med vänner till Branthäll.
Hej! Jag undrar hur man hittar till Stenbrottet i Holmsveden, har stuga i Stråtjära så det borde inte vara så långt! Mvh Anette
Hej Anette! Det är enkelt, mittemot infarten till Älgnäs svänger du höger. Några hundra meter förbi vägbommen lite åt höger i stenbrottet. MVH Micke
Tack Micke ?!
Tjena Micke! Trevlig sida! Går det att hoppa från kanterna i stenbrottet utanför Holmsveden eller är det för grunt vatten?
Mvh Anton
Hej Anton!
Var rätt länge sedan vi var där så minns inte riktigt, men jag tror det var var mycket vassa stenar på botten.
MVH/Micke